Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1940 - Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΡΗΞΕΩΝ

Αθήνα (κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών)

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Έναρξη-εισαγωγική ομιλία: Πολυμέρης Βόγλης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

11.00-13.00: Πρώτη Συνεδρία
Πρόεδρος: Χρήστος Χατζηιωσήφ (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Γιάννης Σκαλιδάκης (υποψήφιος διδάκτορας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Στοιχεία για τη διανομή της ξένης βοήθειας στην επαρχία την περίοδο της Κατοχής. Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις.

Ευγενία Μπουρνόβα (Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Επιβιώνοντας στην Αθήνα της Κατοχής»: Δημογραφικές, κοινωνικές και οικονομικές όψεις της περιόδου

Μαρία Καβάλα (διδάκτορας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), Στοιχεία για την οικονομία της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της γερμανικής κατοχής: Προσέγγιση της κινητικότητας, της λειτουργίας και των κερδών βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης.

13.00-14.30: Διάλειμμα

14.30-16.30: Δεύτερη Συνεδρία
Πρόεδρος: Χάγκεν Φλάισερ (Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Ραϋμόνδος Αλβανός (ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας), Οι πολιτικές επιλογές των σλαβόφωνων στις παραμονές του εμφυλίου πολέμου

Μιχάλης Bαρλάς (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), Η ποιητική της συγκυρίας. Προσωπικές ιστορίες στη δίνη του πολέμου.

Πολυμέρης Βόγλης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), «Γυναίκες που πολεμούν σαν άντρες». Οι πολιτικές του φύλου στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Συζήτηση-Διάλειμμα

17.00-19.00: Τρίτη Συνεδρία
Πρόεδρος: Νίκος Κοταρίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Μενέλαος Χαραλαμπίδης (υποψήφιος διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους. Η αιχμή του αντικομμουνιστικού αγώνα της κυβέρνησης Ράλλη στην κατοχική Αθήνα.

Ιάσονας Χανδρινός (μεταπτυχιακός φοιτητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Το τιμωρό χέρι του λαού»: Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

Δημήτρης Κουσουρής (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Η «εκκαθάριση των εκκαθαριστών»: Το δικαστικό σώμα και η συνέχεια του κράτους, 1944-1945.

Συζήτηση


ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

10.30-13.00: Τέταρτη Συνεδρία
Πρόεδρος: Ηλίας Νικολακόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Δημήτρης Θρασυβούλου (υποψήφιος διδάκτορας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Εφοδιασμός και πολιτική: Το φιλελεύθερο πείραμα στη Σάμο

Βασιλική Λάζου (υποψήφια διδάκτορας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Οι «εσωτερικοί πρόσφυγες» του Εμφυλίου. Ζητήματα χαρακτηρισμού, πρόνοιας και επαναπατρισμού.

Φλώρα Τσίλαγα (διδάκτορας Ιστορίας, King’s College), Περίθαλψη και αποκατάσταση στις απαρχές του ψυχρού πολέμου: Τα παραδείγματα Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας.

Γιώργος Σταθάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Κοινωνικές ανακατατάξεις και οικονομική ανασυγκρότηση στη δεκαετία του 1940.

Συζήτηση-Διάλειμμα

14.00-15.30: Πέμπτη Συνεδρία
Πρόεδρος: Ιωάννα Παπαθανασίου (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας)

Νίκος Βαφέας (Πανεπιστήμιο Κρήτης) - Βαγγέλης Τζούκας (διδάκτορας Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Η πολιτική κληρονομιά του ΕΔΕΣ: Το Εθνικό Κόμμα Ελλάδος.

Λουκής Χασιώτης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Η σύνδεση του ισπανικού και του ελληνικού εμφύλιου πολέμου στη δεκαετία του 1940.

Οντέτ Βαρών-Βασάρ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Η συγκρότηση της νεολαίας σε συλλογικό υποκείμενο: Η ΕΠΟΝ της Κατοχής


15.30 Κλείσιμο της συνάντησης

Οργανωτική επιτροπή
Πολυμέρης Βόγλης
Φλώρα Τσίλαγα
Ιάσων Χανδρινός
Μενέλαος Χαραλαμπίδης